אתר זה משתמש בקובצי Cookies כדי להבטיח שתקבל את החוויה הטובה ביותר באתר שלנו. קראו את מדיניות הפרטיות ותנאי השימוש.

ניגודיות גבוהה
רישום מקוון למידע נוסף

התכלת - פרשת תרומה

המחבר מוביל אותנו בספרו אל אחד הסודות הנסתרים והמסקרנים שבמרחב המזרח התיכון הקדום. צבע התכלת היה מרכיב חשוב בבגדי הכהונה ובקיום מצוות ציצית ועבר במסורת מדור לדור. אלא שאי שם בזמן הקיסרות הרומאית, בעטיים של הגזרות, נשכחה המסורת ונשארה רק ההילה שאפפה את סוד הפקתו של הצבע השמימי. רק בשנת תרפ"ו בין שתי מלחמות העולם קם לו אדם בשם גרשון חנוך ליינר שהיה אדמו"ר של חסידות ראדזין המעטירה והחליט שהיעוד שלו הוא להחזיר לעולם את סוד הפקתו של הצבע. הוא טס ארבע פעמיים במשך חייו לאיטליה שם הוא בוחר את המוזיאון התת-ימי בנאפולי כמקום האולטימטיבי לחקר הנושא. בתהליך למידה מייגע הוא מגיע למסקנה כי המקור ממנו הופק הצבע היה דיונון הרוקחים. זוהי רכיכה ימית בגודל של 40 ס"מ, שיש לה כיס המלא בחומר בעל אינזים כחול. בשעת סכנה מפיץ הדיונון את הצבע באופן כזה שיגרום למיסוך וטשטוש באמצעותו הוא מצליח לחמוק מטורפו. לאחר שהגיע האדמו"ר למסקנה הוא גיבש נוסחה כימית סבוכה שבעזרת סינתוז עם חומרים אחרים יצרה את הצבע המקראי.

מנגד מובאת שיטתו של הגאון רבי יצחק אייזיק הלוי הרצוג, רבה הראשי של ארץ ישראל לאחר פטירתו של הראי"ה קוק. מיזוג מדהים של תורה ומדע (בגיל 16 ידע בעל פה את הבבלי והתכתב אז עם הרידב"ז, ומנגד תואר MA כפול בשפות שמיות ובשפות קלאסיות, לימוד משפטים, ועיסוק נרחב בנושא התכלת שלמענו עשה מהצד תואר נוסף בכימיה). הרב הגיע למסקנה שמדובר בינטינה (הסגולית). הנחת היסוד שלו הייתה שחייב להיות שמדובר בסוג של חילזון ולא בייצור הנע בחופשיות כמו הדיונון, וזאת על פי המקורות התלמודיים.

 


בספר מובאות תוצאות מחקר ארכיאולוגי באתרים שונים הסמוכים לקו החוף בים התיכון מהם עולה המסקנה יותר כדעת האדמו"ר מראזדין ולא כהשערתו של הגר"י הרצוג. ישנה גם דעת המדענים ועוד ועוד . הספר גדוש בתמונות צבע מרהיבות ובשלל אנקדוטות (כמו דעתו של הראי"ה קוק, וכמו תיאור המעמד החגיגי של חידוש התכלת שקיבל גושפנקה הלכתית).

יהיה אשר יהיה צבע התכלת שחודש בדורנו ביתר שאת הינו סממן נוסף להתקרבות מהירה לימות המשיח אשר על פי תורת ברסלב חייבת להתגלות ממש בערב ביאת גאולתנו.

ציטוט השבוע:

"אם אתה קורא רק את הספרים שאחרים קוראים תוכל לחשוב רק כפי שהם חושבים" (הארוקי מורקמי, סופר יפני).

 

בכל תחום ישנם דברים המוגדרים כ"טרנד". גם בתחום הספרים ישנם טרנדים. המאפיין של טרנדים הוא הסחיפה שהוא יוצר. המשפט אומר כי אם אתה קורא ספר כי הוא זכה לפופולאריות והוא רב-מכר מבלי שנוכחת בעצמך שהוא ראוי לתואר הזה, הרי שיש לך סיבה טובה לחשב מסלול מחדש ולהתחיל לחשוב חשיבה עצמית וביקורתית על החלטותיך ובחירותיך.