אתר זה משתמש בקובצי Cookies כדי להבטיח שתקבל את החוויה הטובה ביותר באתר שלנו. קראו את מדיניות הפרטיות ותנאי השימוש.

ניגודיות גבוהה
רישום מקוון למידע נוסף

לפני 75 שנה בדיוק השימוש במחשב המודרני הראשון בעולם. איך המחשב הראשון, שהיה בגודל של חדר, נהפך תוך 75 שנה לסמארטפון הקטן והחזק שאנחנו מחזיקים ביד? פרופ' דן בוכניק בסקירה על מהפכת המחשבים

למען הדיוק, המחשב הראשון הוצג בגרמניה בשנת 1941 ונקרא 3Z. הוא לא נחשב למחשב הראשון בעולם כי הוא פעל בצורה מכנית ולא אלקטרונית. המחשב המודרני, האלקטרוני הראשון נקרא 'אניאק' (ENIAC) והוא פותח עבור צבא ארצות הברית ושימש כמעבדת מחקר לחישוב טבלאות ירי בליסטי. השימוש הראשון שלו התבצע בפברואר 1946, לפני 75 שנה בדיוק.

המחשב הראשון כונה על ידי התקשורת 'המוח הענקי' ולא סתם - משקלו היה מעל 27 טונות והוא היה כה גדול שהשתרע על פני אולמות שלמים! מחשב האניאק נשאר פעיל במשך מספר שנים במהלכן הושבת רבות לצורך עדכונים ותיקונים. באוקטובר 1955 הושבת סופית. רק לשם השוואה, בטכנולוגיה של היום שבב סיליקון יכול להכיל את כל הביצועים של האניאק ולבצע אותם מהר יותר במכפלות של מיליונים.

המחשב העברי הראשון פותח במכון ויצמן באוקטובר 1955 ונקרא "ויצק" (WEIZAC) בעלות של 50 אלף דולר. המחשב היה פעיל 8 שנים ובפועל עד שנת 1961 הוא היה המחשב היחידי שפעל בישראל. המחשב השני הגיע ליחידת ממר"ם בצה"ל ונקרא "פילקו".

התהליך בזכותו עבר המחשב הראשון לגודלו הקטן והנגיש קרה מהר מהמצופה. זה התחיל בזכות חוק מור (moore's law) משנת 1965. חוק מור הוא תחזית או ניבוי לפיה צפיפות הטרנזיסטורים במעגלים משולבים (שבבים ) במחיר מינימלי, תוכפל כל שנה וחצי עד שנתיים. למעשה חוק מור עומד בבסיס התפתחות טכנולוגיית המיחשוב בעולם. הגדרת קצב הגידול של צפיפות הטרנזיסטורים גרמה ליצרנים להשתדל להגשים את התחזית. כלומר - החוק הציג תחזית התפתחות של תעשיית המעבדים והמחשבים שגרמה לפיתוח הטכנולוגיה והקטנת השבבים ובכך הקטנת המחשבים, היצרנים פשוט לא רצו לצאת מהתחרות.

ב-2007 הכריז סמנכ"ל אינטל שבתוך כעשר שנים לא תהיה עוד אפשרות להקטין את השבבים וחוק מור יפסיק להתקיים. כל זה עד 2017 אז חברת אינטל השיקה שבבי 10 ננומטר במקום שבבי ה-14 ננומטר והטכנולוגיה ממשיכה לעבוד. אך לשאלה הפופולרית הנשאלת "עד לאיזו רמת מיזעור יגיעו המחשבים" - אין תשובה.

 

שיתוף ברשתות חברתיות: